0800–97899  |  Kriisipäivystys

Ma–to klo 9–15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.

0800–97895  |  Juristipäivystys

Juristipäivystys ma–to klo 11–16.

Palvelun käyttöohjeet

Nettitukinainen.fi-palvelun käyttäminen edellyttää, että Sinulla on tietokone, Internet-yhteys ja selainohjelma (esim. Firefox tai Internet Explorer).

Käyttäjätunnuksen luominen

Käyttääksesi nettipalvelua, Sinun tulee luoda käyttäjätunnus ja salasana. Salasanan on hyvä olla vähintään 8 merkkiä pitkä ja sisältää sekä kirjaimia että numeroita. Salasana syötetään kahdesti peräkkäin sille varattuihin kohtiin ("salasana" ja "vahvista salasana").

Mikäli haluat sähköpostiisi ilmoituksen viestiisi saapuneesta vastauksesta, Sinun tulee ilmoittaa myös sähköpostiosoitteesi. Muutoin sähköpostiosoite-kentän voi jättää tyhjäksi.

Lisäksi pyydämme Sinua lukemaan nämä ohjeet ennen palveluun rekisteröitymistäsi ja merkitsemään rastin (klikkaamalla) kohtaan "olen lukenut palvelun käyttöohjeet".

Pidäthän nimimerkistäsi ja salasanastasi hyvää huolta ja huolehdithan, etteivät ne tule muiden tietoon!

Sähköpostitoiminnon aktivoiminen

Mikäli haluat saada sähköposti-ilmoituksen saapuneista vastauksista, Sinun tulee ilmoittaa sähköpostiosoitteesi käyttäjätunnuksen luomisen yhteydessä. Lisäksi Sinun tulee kytkeä sähköpostitoiminto päälle keskustelu-osiossa. Voit muuttaa asetusta milloin tahansa.

Sähköpostiosoitteen annettuasi saat sähköpostiisi varmistusviestin, jonka ohjeiden mukaisesti Sinun tulee edetä aktivoidaksesi sähköpostitoiminnon. Pyydämme sähköpostiosoitteen vahvistamista ehkäistäksemme sähköpostiosoitteiden väärinkäytön. 

Kysymyksen laatiminen ja lähettäminen

Käyttäjätunnuksen luomisen jälkeen voit kirjautua palveluun käyttämällä käyttäjätunnustasi ja salasanaasi. Viestejäsi eivät pääse lukemaan muut käyttäjät ja ne näkyvät ainoastaan vastaajalle, joka on kysymyksen aiheesta riippuen tehtäväänsä koulutettu ja vaitiolovelvollisuuteen sitoutunut kriisityöntekijä tai juristi. Myös vastaaja toimii nimettömänä.

Kysymystä laatiessa on hyvä keskittyä selkeään muotoiluun, jolloin vastaaminen on nopeampaa ja helpompaa. Mikäli toivot viestiisi laajempaa vastausta, kannattaa viestiin sisällyttää joitakin taustatietoja, esim. ikä, sukupuoli, perhesuhteet ja mahdolliset hoitokontaktit. Voit myös esittää omia ajatuksiasi tilanteen ratkaisemisesta ja toiveitasi liittyen vastaukseen

Mikäli olet jonkin hoidon piirissä (esim. psykoterapia, mielenterveystoimisto, psykiatrinen poliklinikka), muistutamme, että hoitavalla henkilökunnalla on parempi tietämys juuri Sinun tilanteestasi, jolloin he pystyvät todennäköisesti auttamaan Sinua parhaiten.

Jos tietokoneesi on yleisessä käytössä (esim. koulussa tai kirjastossa), pystyy seuraava käyttäjä palaamaan katselemillesi sivuille käyttämällä selaimen palaa/back -toimintoa. Siksi on tärkeää palvelun käyttämisen jälkeen kirjautua palvelusta ulostyhjentää selaimen välimuisti sekä sulkea selain. Näin kukaan ei pääse katselemaan tietojasi.

Täältä löydät ohjeet selaimen välimuistin tyhjentämiseksi.

Viestiin vastaaminen ja keskustelun jatkaminen

Viestejä voi kirjoittaa mihin vuorokauden- ja vuodenaikaan tahansa. Viesteihin vastataan arkipäivisin ja mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa. Vastauksen laatimiseen kuluva aika riippuu sekä kysymyksestä että palvelun ruuhkaisuudesta. Vastauksen pääset lukemaan kirjautumalla tunnuksillasi palveluun.

Voit halutessasi jatkaa keskustelua vastaamalla saamaasi viestiin. Saatuasi viisi vastausta, viestiketjun sallittu pituus täyttyy, etkä voi enää kirjoittaa uusia viestejä. Mikäli haluat jatkaa edelleen keskustelua, palvelu vaatii luomaan uuden käyttäjätunnuksen.

Keskustelu on nähtävilläsi kahden kuukauden ajan viimeisestä vastauksesta, ellet ole poistanut tunnustasi ja keskustelua sitä ennen. Muista käydä lukemassa vastaus viimeiseen viestiisi kahden kuukauden kuluessa!

Keskustelun päättäminen ja poistaminen

Voit milloin tahansa päättää keskustelun, jolloin keskustelun jatkaminen ei ole enää mahdollista, mutta pääset edelleen lukemaan käytyä keskustelua. Tunnuksesi ja käymäsi keskustelu säilyvät palvelussa kahden kuukauden ajan viimeisestä vastauksesta. Halutessasi poistaa käyttäjätunnuksesi ja käymäsi keskustelun välittömästi, käytä "poista tunnus ja keskustelu" -toimintoa. Uuden keskustelun voit aloittaa luomalla uuden käyttäjätunnuksen.

Palvelun käyttämistä koskevat kysymykset

Mikäli Sinulla on kysyttävää palvelun käyttämisestä tai tekniikasta, voit lähettää viestin ylläpidolle käyttämällä yläpalkin linkkiäMuistathan liittää viestiisi myös yhteystietosi! 

Osallistu palvelun kehittämiseen antamalla palautetta

Jotta voisimme kehittää palveluamme edelleen, tahtoisimme kuulla Sinun mielipiteesi. Palautteesi on meille tärkeää, siksi toivomme, että täytät asiakaspalautelomakkeen. Linkki lomakkeeseen löytyy sivun vasemmasta ylänurkasta. Halutessasi voit antaa palautetta myös "Palaute ylläpidolle"-toiminnon kautta (ks. edellinen kohta).