0800–97899  |  Kriisipäivystys

Ma–to klo 9–15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21. Ei perjantaisin.

0800–97895  |  Juristipäivystys

Juristipäivystys ma–to klo 11–16.

Mukavien asioiden lista

Seuraavaan listaan on koottu asioita, jotka voivat auttaa Sinua silloin, kun Sinulla on vaikeaa. Lue lista läpi, valitse siitä Sinua miellyttävät kohdat ja kokeile jokaista niistä silloin, kun tunnet itsesi surulliseksi, ahdistuneeksi, jännittyneeksi tai stressaantuneeksi. Kokoa käyttökelpoisimmista ja toimivimmista asioista oma listasi ja aseta se näkyvään paikkaan, esim. jääkaapin oveen, missä se voi toimia muistutuksena silloin, kun tarvitset oloasi helpottavia tekniikoita.

  • Tee jotain hauskaa tai luovaa, jotain, mistä todella nautit. Se voi olla käsitöitä, maalausta, piirrustusta, puutöitä, veistos, sarjakuvien lukemista, ristisanoja, palapelejä, lautapelien pelaamista, valokuvaamista, kalastamista, elokuvien katselua, puutarhanhoitoa tms.
  • Harrasta liikuntaa. Liikunta on hyvä keino nostaa mielialaa ja saada itsensä voimaan paremmin. Samalla se parantaa kestävyyttä ja terveyttä. Oikeanlainen liikunta voi olla myös hauskaa.
  • Kirjoita jotakin. Voit pitää listoja, kirjoittaa muistiin unia, vastata kysymyksiin ja tutkia tunteitasi. Kaikki tavat ovat oikeita. Älä välitä oikeinkirjoituksesta tai siitä, kuinka hyvin kirjoitat - se ei ole tärkeää. Traumaattisesta tapahtumasta kirjoittaminen voi olla helpottavaa. Kirjoittaminen auttaa Sinua turvallisesti prosessoimaan kokemiasi tunteita. Pidä kirjoituksesi turvallisessa paikassa, missä muut eivät voi lukea niitä. Jaa ne ainoastaan sellaisten henkilöiden kanssa, joihin luotat täysin. Voit kirjoittaa kirjeen ihmiselle, joka on kohdellut Sinua väärin, kertoa hänelle miten se vaikutti Sinuun ja olla lähettämättä kirjettä.
  • Käytä henkisiä voimavarojasi. Henkiset voimavarat ja niiden käyttäminen vaihtelevat henkilöstä toiseen. Jollekin se tarkoittaa rukoilua tai kirkossa käyntiä. Toiselle se voi olla meditointia tai tunnustuksellisten tekstien lukemista. Henkinen työ ei välttämättä tapahdu uskonnollisen järjestön rajojen sisällä, vaan voit olla henkinen olematta uskonnollinen.
  • Tee rutiiniasioita. "Normaalien" asioiden tekeminen auttaa silloin, kun et voi hyvin. Tee sellaisia asioita, joita teet normaalisti päivittäin tai usein. Tällaisia voivat olla esim. suihkussa käyminen, hiusten peseminen, voileivän tekeminen, ystävälle tai perheenjäsenelle soittaminen, sängyn petaaminen, koiran kävelyttäminen tai auton tankkaaminen.
  • Pue päällesi jotain, mikä saa Sinut tuntemaan olosi hyväksi. Jokaisella on tiettyjä vaatteita tai koruja, joiden pitämisestä nauttii. Pue sellaiset vaatteet tai korut päälleis silloin, kun tarvitset lohdutusta.
  • Tee pieniä asioita. Asioiden loppuun saattaminen auttaa aina - huolimatta siitä, että kyseessä olisi ihan pieni asia. Tee asioita, joiden tekeminen ei vie paljoa aikaa. Tällaisia voivat olla esim. laatikon siivoaminen, viiden valokuvan laittaminen albumiin, pölyjen pyyhkiminen kirjahyllystä, parin sivun lukeminen lempikirjasta, pyykin peseminen, terveellisen aterian kokkaaminen itselle, kortin lähettämine ystävälle.
  • Opi jotain uutta. Mieti aihe, josta olet ollut aina kiinnostunut, mutta jota et ole tutkinut. Etsi tietoa kirjastosta tai Internetistä. Mene oppitunnille. Katso jotain uudesta näkökulmasta. Lue lempisitaattisi, -mietelmäsi tai -runosi ja katso, voitko löytää siitä uuden merkityksen.
  • Ole läsnä tässä hetkessä. Läsnäoloon viitataan usein myös termeillä "tietoisuustaidot" tai "mindfullness". Monet meistä viettävät suurimman osan ajasta keskittyneenä tulevaisuuteen tai miettimällä mennyttä, jolloin menetämme täyden kokemuksen siitä, mitä on meneillään tässä hetkessä. Keskitä tietoisesti huomiosi siihen, mitä olet tekemässä juuri nyt ja mitä ympärilläsi tapahtuu tässä hetkessä. Katso luontoa ympärilläsi. Tunne sää. Katsele taivasta, kun se on täynnä tähtiä.
  • Katso jotain kaunista tai jotain, millä on Sinulle erityinen merkitys. Keskeytä se, mitä olet tekemässä ja katsele sen sijaan kukkaa, lehteä, kasvia, taivasta, taideteosta, rakastetun kuvaa tai omaa kuvaasi. Huomioi, miten paljon paremmalta Sinusta tuntuu tämän jälkeen.
  • Leiki lasten tai lemmikkieläimen kanssa. Koiran kanssa peuhaamisella, kissanpennun hellimisellä, lapselle lukemisella, vauvan keinuttamisella ja vastaavilla toiminnoilla on rauhoittava vaikutus.
  • Tee rentoutusharjoitus. Rentoutusharjoituksia löydät monista kirjoista. Kokeile niitä ja löydä Sinulle sopivat harjoitukset. Harjoittele rentoutumista päivittäin. Voit myös kokeilla rentoutuslevyjä, joilla on rentouttavaa musiikkia/luonnon ääniä ja/tai luettu rentoutusharjoitus. Jo kymmenen minuutin kuunteleminen auttaa voimaan paremmin.
  • Ota lämmin kylpy tai suihku. Tämä voi kuulostaa yksinkertaistetulta, mutta se auttaa. Lämmin vesi rentouttaa ja parantaa.
  • Nauti miellyttävästä tuoksusta. Monet ovat löytäneet tuoksun, joka auttaa heitä tuntemaan olonsa hyväksi. Joskus kimppu tuoksuvia kukkia tai uunituoreen leivän tuoksu voi auttaa.
  • Kuuntele musiikkia. Huomioi kuuloaistisi hemmottelemalla itseäsi musiikilla, josta nautit. Jos nautit musiikista, tee siitä oleellinen osa jokaipäiväistä elämääsi.
  • Tee musiikkia. Rummut ja muut soittimet ovat suosittuja välineitä jännityksen purkamiseen ja olon helpottamiseen.
  • Laula. Laulaminen auttaa. Se täyttää keuhkosi raikkaalla ilmalla. Laula itsellesi. Laula keuhkojesi pohjasta. Laula ajaessasi autoa. Laula suihkussa. Laula suosikkilevyjesi tai radion mukana. Laula suosikkikappaleitasi, joita muistat lapsuudestasi.

Ehkä keksit itse vielä lisää asioita, jotka helpottavat oloasi.